Telefon virüsleri açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olduğundan dolayı android de çok yaygındır. Her virüs türü farklı bir amaç için geliştirildiğinden telefonda virüs belirtileri virüsün türüne göre değişiklik gösterir. Adware virüslerinin amacı reklam gösterip para kazanmakken keylogger virüslerinin amacı şifre gibi kritik bilgilerinizi çalmaktır. Virüsler rastgele olarak dağıtıldıkları gibi size özel de hazırlanmış olabilir. Türü ne olursa olsun güvenliğiniz için bir virüsü tespit ettiğiniz an ondan kurtulmanız gerekmektedir. Bu makalemizde telefona virüs bulaşırsa ne olur konusunu işledik. Böylece bu belirtilere bakarak telefonunuzda yer alan virüsü tespit edebilir ve size daha fazla zarar vermeden onu yok edebilirsiniz.
Telefonda Virüs Belirtileri
1-Reklamlar
Eğer Adware virüsü android telefonunuza kurulduysa sürekli reklam görürsünüz. Bu virüsler doğrudan işletim sistemini hedefleyebileceği gibi sadece tarayıcınızı da hedefleyebilir. Telefonunuzun ana tarayıcısı ile güvenilir bir siteye gitmeye çalıştığınızda reklam sitesine yönlendiriliyorsanız veya ana ekrandayken aniden reklam çıkıyorsa telefona virüs bulaştı demektir. Bu tip virüslerin amacı verilerinizi çalmak değil sizi reklama boğarak para kazanmaktır. Çoğunlukla bahis ve yetişkin içerikli sitelerin reklamlarını göstererek telefon kullanıcısını zor durumda bırakırlar. Bu tarz reklamları görüyorsanız asla tıklamayın ve sorunu çözene kadar telefonu kullanmayı bırakın.
Ayrıca bu virüslerin sms atarak sahibine para kazandırdığı da bilinir. Atılan sms mesajlaşma uygulamanızın kayıtlarında gözükmez. Operatörünüzün sitesinden sms paketinizin kullanımına veya faturanıza bakın. Sizin yapmadığınız işlemler tespit ederseniz sim kartınızı sorunu çözene kadar telefonunuzdan çıkarın. Bu virüs tipiyle ilgili daha ayrıntılı bilgi için Android Telefonda Reklam Virüsü yazımızı okuyun.
2-Hızlı Batarya Tüketimi ve Isınma
Telefona virüs bulaşırsa ne olur sorusunun en yaygın cevabı telefonun normal dışı pil tüketimidir. Bilgilerinizi çalan virüsler arka planda sürekli çalıştıklarından dolayı pilinizin çabuk bitmesine sebep olurlar. Ayarlar uygulamanızı açın ve buradan pil kullanım istatistiklerini bulun. Telefonunuza sizin yüklemediğiniz bir uygulamanın pil tüketimini görürseniz uygulamanın ismini internetten araştırın. Google play mağazasından indirdiğiniz bir uygulama bile virüslü olabilir. Bu yüzden bir gün aktif kullanmayın ve indirilen uygulamaların pil tüketimini gözlemleyin. Kullanılmadığı halde yüksek pil tüketen uygulamaları silin. Yüksek pil tüketiminin yanında telefonunuzun boşta duruyorken ısınması da telefona virüs bulaştı anlamına gelir. Son olarak android telefonunuzda yavaşlama da belirtilerden biridir. Verilerinizi çalan virüsler genelde ısınma,pil tüketimi,yavaşlama belirtilerini birlikte gösterirler.
3-Kişilerinize Rastgele Mesajlar
Whatsapp veya e-posta üzerinden kişilerinize sizin haberiniz olmadan link içeren mesajlar gönderilmesi telefonda virüs belirtileri arasında yer alır. İnternet sitelerine saldırı yapmak için telefonların donanımını kullanın virüsler olabildiğince çok telefona yayılmaya çalışırlar. Bunun için bulaştıkları telefonlar da hemen kayıtlı kişilere virüslü link mesajları yollarlar. Telefonunuzdan bu şekilde mesajlar yollandığını tespit ettiyseniz hemen mesaj yollanan kişileri linke tıklamaması konusunda uyarın ve telefonunuzun internet bağlantısını kapatın.
4-Yüksek İnternet Kullanımı
Telefon virüsleri verilerinizi siber korsana iletmek için interneti kullanır. Telefonunuzda mobil veri ve wifi kullanım istatistiklerini inceleyin. İnterneti kullanmaması gereken bir uygulamanın interneti yoğu kullandığını tespit ederseniz hemen kaldırın. Ayrıca bazı virüsler internet bağlantınızı kapatmanızı engelleyebilir. Wifi veya mobil verinizin siz kapattıktan sonra kendi kendine açılması da telefonda virüs belirtileri arasında yer alır.
Telefon Virusu Nasil Silinir?
Telefonda virüs belirtileri konusunu okuduğunuza göre virüsün tipini ve neyi amaçladığını belirlemiş olmalısınız. Şimdi telefonunuzu kurtarabilmeniz için android virüs temizleme adımlarını anlatacağız.
>İlk olarak telefonunuza Google play üzerinden Malwarebytes anti virüs uygulamasını yükleyin.
>Uygulamayı indirdikten sonra hemen telefonunuzu uçak moduna alın ve internetinizi kapatın. Telefonunuzda spyware varsa siber korsanın işlemlerimize müdahale edememesi için bağlantıyı kesmememiz gereklidir.
>Eğer daha önceden apk yüklemek için bilinmeyen kaynaklardan uygulama yüklemeye izin ver seçeneğini açtıysanız kapatın. Ayarlar uygulamanızdan gizlilik ayarları altında Bilinmeyen Kaynaklar ayarını bulabilirsiniz. Bu ayarı kapatmamız virüsün kendini tekrardan kurmasını engelleyecektir.
>Bu işlemleri yaptıktan sonra indirdiğiniz Malwarebytes uygulaması ile telefonunuzu taratın ve virüs bulunursa android virüs temizleme işlemini başlatın.
>Eğer virüsü anti virüs tespit edemedi ise kendiniz kaldırabilirsiniz. Telefonunuzu kapatın ve güvenli modda açın. Güvenli modda telefonunuzun nasıl açılacağını öğrenmek için internette Samsung güvenli modda başlatma gibi aratın. Güvenli mod sistem uygulamaları hariç uygulamaları devre dışı bırakıp temizleme işlemini kolaylaştırır. Güvenli modda telefonunuzu açtıktan sonra tüm uygulamalarınızı tek tek kontrol edin ve şüpheli olan uygulamaları kaldırın. Virüs belirtilerinin ne zaman görülmeye başladığını hatırlıyorsanız o tarihte yüklediğiniz uygulamaları silin.
Telefon virusu nasil silinir adımlarını bu kadardır. Eğer virüs bu adımlardan sonra silinmediyse fabrika verilerinize sıfırlayabilirsiniz. Telefonunuzu formatlamak tüm kişisel verilerinizi sileceğinden yedekleyebildiğiniz verilerinizi yedekleyin. Formatlama işlemi telefonu fabrikadan yeni çıkmış gibi yapacağından virüsten %99 oranında kurtulursunuz. İşlemi başlatmak için ayarlar uygulamasını açıp fabrika ayarlarına sıfırla seçeneğini bulmanız yeterlidir.
Bu yazımızda telefonda virüs belirtileri nedir ve virüs nasıl temizlenir tüm ayrıntılarıyla anlattık. Konuyla ilgili sorularınızı ve görüşlerinizi yorum bölümünden iletebilirsiniz. Bu makalemizden sonra daha fazla bilgi için Android Telefonum Hacklendi Ne Yapmalıyım ? makalemizi de okumanızı tavsiye ederiz.