Android işletim sistemi verilerini korumak isteyenlere çok katmanlı bir seçenek sunar. Bu katmanlardan ilki telefonunuzun kilit ekranına koyacağınız şifredir. Bu şifre başkaları tarafından siz girerken öğrenebileceğinden dolayı, kritik verileriniz için ikinci bir katmana ihtiyaç vardır. Bu android uygulamalara şifre koyma katmanıdır. Whatsapp, galeri gibi telefon uygulamalarına şifre koyma ile kişisel verilerinizin gizliliğini artırabilirsiniz. Bu uygulama kilidi bir şifre olacağı gibi, eğer telefonunuz destekliyorsa parmak izi de olabilir. Ayrıca bu yöntemi çocuğunuza telefonunuzu verirken de kullanabilirsiniz. Kritik uygulamaları kilitlemeniz çocuğunuzun bir şeyleri bozmasını engelleyecektir. Uygulamaları şifreleme telefonunuzun ayarlarından yapılabileceği gibi ek bir uygulama ile de yapılabilir.
1-Ayarlarınızdan kilitleyin

Telefon uygulamalarına şifre koyma ayarlar uygulamasından yapılabilir. Bu işlemin yolu her Android cihazda farklıdır. Bu yüzden aşağıda yer alan yolları deneyiniz.
>HUAWEI için Ayarlar> Güvenlik> Uygulama kilidi yolunu izleyin
>Ayarlar> Gizlilik> Uygulama kilidi
>Android 9 için Ayarlar>Yardımcı Programlar> Uygulama kilidi
>Xiaomi için Ayarlar uygulamasının en altında uygulama ayarları bölümünden uygulama kilidini dokunun
Bu yollardan biri sizin için çalışmadıysa ayarlar uygulamasının arama bölümüne Uygulama Kilidi yazarak bulabilirsiniz. Telefonunu Android 8’den daha eski bir sistemle çalışıyorsa bu özellik mevcut değildir. Uygulamalara şifre koyma uygulaması kullanmanız gerekir.
2-Eywin Applock

Eywin tarafından geliştirilen bu uygulama 50 milyondan fazla indirmeye ve 4.6 değerlendirme puanına sahip. Bu uygulama ile kolayca android uygulamalara şifre koyma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Android 5 ve üzerinde çalışmasıyla dahili olarak uygulama şifreleme ayarı bulunmayan telefonlarda da kullanılabilir. Uygulama açıldığında 4 veya 6 karakterli bir pin, patern veya knock code seçeneğini seçebilirsiniz. Apllock’un düzgün çalışabilmesi için gerekli izinleri verin.
>Kilitsiz bölümünden şifrelemek istediğiniz uygulamaya dokunarak şifre koyabilirsiniz.
>Yana kaydırarak kilitli bölümünden şifreli uygulamaları görebilirsiniz.
>Şifresini kaldırmak istediğiniz uygulamaya dokunmanız yeterlidir
>Temalar bölümünden isteğinize göre uygulamayı özelleştirebilirsiniz
>Uygulama içinde Ayarlar>Gelişmiş ayarlar yolunu izleyerek casus kamerayı açabilirsiniz. Bu özellik 5 hatalı denemeden sonra ön kamerayla fotoğraf çekecektir.
3-Kewl AppLock

5 milyondan fazla indirmeye sahip bu uygulama 4.6 derecelendirme puanıyla öne çıkıyor. Diğer uygulamalar gibi patern, parmak izi ve pin desteğine sahip. Uygulama şifresini unutmanıza karşı e posta ile hatırlatma desteği de sunuyor. Telefon uygulamalarını şifrelemenin yanında bildirimleri de kilitleyerek gizliliğinizi artırabilirsiniz.
>Uygulama açılınca app list bölümünden kilitlemek istediğiniz uygulamaya dokunun
>Setting bölümüne kaydırın ve Intruder menüsüne gelin. Buradan kaç hatalı deneme sonrası otomatik fotoğraf çekileceğini ayarlayabilirsiniz.
> Security menüsünden ise uygulamanın kaldırılmasını engelleyebilirsiniz.
Çok fazla ücretsiz özellik sunması ve her uygulama için ayar özelleştirme seçeneği ile Kewl Applock denemeniz gereken bir uygulamalara şifre koyma uygulaması .
Bu yazımızda uygulamaları şifreleme nasıl yapılır anlattık. Siz telefon uygulamalarınızı hangi uygulama ile şifreliyorsunuz? Yorumlarda belirtebilirsiniz. Daha fazla uygulama rehberi için Android Rehber sitesini takip etmeye devam edin.